selfless good deeds?!

Am revazut acum ceva timp Friends. Intr-un episod Joey afirma atat de convins: “there are no selfless good deeds”. Phoebe, cea care crede cu tarie in altruismul si bunatatea oamenilor cauta exemple de fapte bune care nu sunt facute din egoism, insa fara sorti de izbanda.

Cateva luni mai tarziu ma gandesc la responsabilitatea sociala corporativa, termen din ce in ce mai popular in Romania si trend ce ia o amploare din ce in ce mai mare.

Intr-un moment de luciditate, fac legatura intre cele doua episoade din viata mea si ma intreb: oare o companie e gata sa ofere ceva doar pentru a face un bine? fara sa se gandeasca la ROI sau la cifre? MG-ul nu spune, atunci cand i se prezinta proiectul social “ce-mi aduce toata afacerea asta?” ? Stiu ca e vorba de marketing, de atragerea clientilor… etc. Responsabilitatea sociala are un scop mercantil; sau cel putin asa cred eu.

Apoi, ca si Phoebe, am inceput sa caut exemple de selfless good deeds:

– un tanar care vrea sa faca voluntariat. Sa spunem ca vrea sa vada niste copii orfani fericiti. Sa fie doar asta motivatia lui sau se gandeste ca voluntariatul il va ajuta sa obtina o bursa sau un job in asistenta sociala?

– o persoana bogata care ofera sprijin financiar unui tanar sau “>pentru a-si putea plati studiile. Oare face asta doar pentru bunastarea celuilalt sau pentru a-si consolida imaginea de filantrop sau statutul social?

– un politician care vrea sa ajute oamenii. Se daruieste el celorlalti pur si simplu? Dezbate, propune legi, proiecte doar ca sa vada oamenii fericiti pe strada?

Ca si Phoebe, nu reusesc sa gasesc un exemplu de fapta buna in care sa nu existe pic de egoism sau un alt scop personal.

Va invit, daca va simtiti inspirati sau daca vreti sa ma contraziceti, sa dati exemple care ar putea sa ne inspire sa fim mai buni si facem cat mai multe selfless good deeds.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s