Cum sa fii un High Potential

Majoritatea companiilor mari au proceduri sau programe speciale de identificare a persoanelor cu potential ridicat (High Potentials sau HiPo). Metodele de identificare variaza de la un caz la altul si cel mai adesea sunt confidentiale. In orice caz, persoanele care ajung pe lista cu HiPo se disting cu usurinta de ceilalti.

Inainte de toate, va propun sa analizam ce inseamna de fapt sa fii un HiPo. Intr-un articol pentru Harvard Business Review* 3 autori (Douglas A. Ready, Jay A. Conger si Linda A. Hill) sustin ca un HiPo trebuie sa indeplineasca 4 conditii de baza:

  1. sa aiba dorinta de a excela
  2. sa aiba capacitatea de a invata mereu lucruri noi
  3. sa fie un spirit intreprinzator
  4. sa aiba senzori dinamici, adevarate radare ce detecteaza riscurile

Cei care ajung pe lista angajatilor HiPo, privilegiati din punct de vedere al oportunitatilor in cadrul companiei, bifeaza Excelent in dreptul tuturor acestor criterii in evaluari.

Partea cea mai buna este ca aceste abilitati nu sunt innascute, ci cultivate. Asadar, oricine poate deveni HiPo. Conditia este sa fii pregatit/a pentru sacrificii.

Primul pas pe care il poti face pentru a deveni HiPo este sa te auto-evaluezi, pentru a vedea care sunt abilitatile tale, punctele tari si slabe. O analiza SWOT personala poate fi o metoda extrem de eficienta. Feedback-ul din partea celorlalti poate completa cu succes aceasta analiza.

Pe masura ce te (re)descoperi, regasesti in analiza personala anumite abilitati care ar putea fi imbunatatite, poate descoperi factorii care te motiveaza sau ce vrei de fapt sa faci in viata etc.

Urmatorul pas este sa iti stabilesti propriul plan de actiune, cu etape precise, in vederea atingerii obiectivului tau. O companie considera ca fiind HiPo 3-5% din angajatii considerati de top. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa livrezi rezultate, sa fii eficient, sa iti respecti angajamentele si sa nu uiti de componenta sociala job-ului.

Asadar, lucrul in echipa, inteligenta emotionala, abilitatea de a planifica, de a (te) prezenta sunt adevarate must have pentru a putea porni in aceasta noua calatorie.

Un alt lucru demn de a fi mentionat este faptul ca aceste reguli se aplica si pentru sceptici, care sunt de parere ca oricat de mult ar lucra si oricate rezultate ar livra, lucrurile vor ramane neschimbate. Incercati sa vizualizati urmatoarea situatie si sa o asociati celor spuse mai sus: atunci cand toata lumea se imbraca in roz, iar tu te imbraci in verde, esti mai usor de remarcat… si nu doar de catre prietenii tai, ci de toata lumea de pe strada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s