7 Sfaturi pentru Traineri de Nota 10

La cererea unor colegi, ofer mai jos celor care sunt traineri sau care isi doresc sa devina, un sneak preview al cursului de Formator pe care il sustin: tips & tricks pentru o sesiune de training care se transforma in rezultate cuantificabile.

Astfel am notat cateva trucuri care au avut succes pana acum si care ajuta cursantii in aplicarea notiunilor la locul de munca sau in viata profesionala.

  1. Trainerul face diferenta

Una dintre sesiunile de training pe care am considerat-o ca fiind cea mai valoroasa este cea la care trainerul a reusit sa transmita un anumit mindset, sa-i inspire pe participanti, sa-i motiveze sa aplice tot ceea ce descopera in sala de curs. Atunci am invatat ca, oricat de bine pregatita, organizata sau animata este o sesiune de training, cursantii vor aprecia modul in care le-a fost livrata informatia.

Astfel, un trainer bine pregatit, creative, cu experienta in domeniul despre care vorbeste si cu o atitudine deschisa este un must have pentru o sesiune reusita.  

  1. Trainingul este parte integranta din cultura organizatiei

Atunci cand trainingul este vazut ca un proces continuu, consecvent, de evolutie, angajatii isi doresc sa participe. Pentru a fi asimilate cat mai usor, informatiile trebuie sa fie conectate, sa aiba un fir logic. Un angajat care este antrenat sa fie antrenat va fi mult mai receptiv, mai deschis si mai motivat sa invete.

Informatiile noi care sunt oferite cu scopul de a imbunatati performanta individuala si colectiva pot reprezinta o importanta sursa de motivare. Atunci cand totul este gandit in concordanta cu viata organizatiei, cand trainingul devine un real suport in desfasurarea activitatii cotidiene, angajatii isi doresc sa invete tot mai mult si sa aplice cat mai multe din lucrurile invatate.

  1. Foloseste Tehnica Elefantului

Tehnica Elefantului presupune impartirea unui intreg in bucati mai mici. Asa cum nu poti manca un elefant intreg deodata, nu poti digera nici o sumedenie de informatii venite deodata. Livreaza mai degraba sesiuni mai scurte, planificate intr-un anumit interval de timp. Astfel informatia se retine mai usor si se aplica cu mai multa usurinta la locul de munca. In acelasi timp, se asigura un follow-up al sesiunilor anterioare, se fixeaza cunostinte si se acopera eventuale lacune.

Un alt avantaj al Tehnicii Elefantului este ca obiectivele sunt clare, specifice, usor de retinut si tangibile. Participantii pot pune in practica anumite concepte intre sesiuni, pot discuta despre reusite si/sau esecuri in implementarea unei strategii, iar trainerului ii este mult mai usor sa adapteze programul in functie de nevoile participantilor la program.

  1. Ofera informatii si formeaza competente ce pot fi folosite imediat

De fiecare data cand elaborezi un program de training, intra in pielea participantului si intreaba-te: Eu ce castig din aceasta experienta?.  Un cursant va fi atent atunci cand va descoperi la curs informatii pe care le poate folosi imediat. Expresia cunoscuta in limba engleza What’s in it for me? (WIIFM) a devenit in ultimul timp un principiu in training.

Incepe sesiunea prin prezentarea abilitatilor, cunsotintelor pe care le castiga cursantii daca participa la sesiunea de instruire. Astfel vor fi mai motivati sa se implice activ si sa isi dezvolte noi abilitati.

  1. Incepe cursul inainte de a intra in sala de curs

Una dintre cele mai noi metode de captare a interesului participantilor, este cea prin care li se solicita participarea inainte de a ajunge in sala de curs. Trainerul le poate da anumite teme de gandire, lecturi, o lista de intrebari etc. Ideea este ca subiectul general al cursului sa fie mai bine inteles, gandit dinainte si ca tema sa fie deja o preocupare a cursantilor.

  1. Adapteaza-te tuturor stilurilor de invatare

Oamenii invata diferit, din experiete diferite. Asigura-te ca oferi fiecaruia modalitatea propice de asimilare a informatiilor. Evita sa iti impui propriul stil de invatare si foloseste metode cat mai variate: de la filme, jocuri, exemple, analogii, la studii de caz, prezentari, discutii libere, lucrul in echipa sau exercitii experientiale.

Suportul vizual este la fel de important ca si continutul livrat. Arata imagini sugestive, deseneaza diagrame, grafice, scheme ajutatoare si foloseste markere diferite pentru diverse categorii de itemi. Evita totusi sa treci in extrema cealalta si sa folosesti doar prezentari power point.

  1. Foloseste tehnica unui training partner

La finalul cursului grupeaza sau ofera cursantilor ocazia de a se grupa 2 cate 2. Astfel fiecare va avea un training partner  pe care il va putea contacta dupa finalizarea cursului. Vor putea compara rezultate si notite, cere si oferi sfaturi pe o tema cunoscuta de catre amandoi, vor putea discuta despre provocari sau dificultati in a implementa anumite solutii. In plus, solicita-le sa se intalneasca sau sa discute dupa 6 luni de la finalizarea trainingului despre rezultatele sau provocarile lor.

Un curs reusit este un curs de la care participantii pleaca cu dorinta de a pune in practica ceea ce au invatat, iar cursurile reusite sunt cele care imbunatatesc performanta participantilor. Investitia merita atunci cand sesiunile de training se transforma in rezultate masurabile si contribuie la dezvoltarea profesionala si personala a cursantului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s