Backward Planning

Daca ai un proiect de elaborat, dar nu stii de unde sa incepi, ar putea fi o idee buna sa incepi cu sfarsitul, mai ales daca rezultatele par atat de departe sau chiar imposibil de atins.

Atunci cand ai in fata ta o foaie alba sau un ecran gol, pe care ar trebui sa iti notezi toate detaliile proiectului, te poti simti descurajat. Folosind aceasta metoda, numita backward planning (planificare in sens invers), nu te mai simti atat de coplesit/a.

Totul incepe cu imaginatia ta si cu un calendar: alege un interval orar cand stii ca nu vei fi deranjat si creeaza-ti propriul scenariu de succes: iti imaginezi ca ai terminat proiectul cu o zi inainte de a fi predat. Noteaza in calendar, in dreptul datei respective Proiect terminat.

Apoi intreaba-te: Ce am facut ca sa ajung aici?. Priveste-ti proiectul imaginar si analizeaza cat mai multe detalii: resurse, indici de masurare, teste etc. Apoi ia fiecare etapa in parte si estimeaza de cat timp ai avut nevoie pentru a o termina. Noteaza datele importante in calendar. Ideea este sa notezi in calendar cate un termen limita pentru fiecare inceput de etapa.

La final, daca arunci o privire pe calendarul folosit, ai deja planul de actiune detaliat si poti incepe sa lucrezi la fiecare etapa in parte. Noua perspectiva asupra proiectului il face mai abordabil, intrucat l-ai vazut deja realizat.

Oamenii cu viziune folosesc aceasta metoda fara a fi neaparat constienti de ea. Un exemplu elocvent este Walt Disney. La deschiderea oficiala a Walt Disney World (dupa moartea creatorului sau), fratele acestuia s-ai exprimat regretul ca W. Disney nu a trait sa vada ce a creat. La aceasta, Lilly Disney a raspuns: Dar el a vazut deja toate acestea. De fapt, cu aceasta imagine in minte si-a construit Walt Disney in tot acel timp imperiul.

Un alt exemplu este cel al presedintelui John F. Kenedy, cand a spus: Vom duce un om pe Luna pana la sfarsitul acestui deceniu. Stia ca mare parte din tehnologie va trebui inventata si a reusit, impreuna cu echipe de cercetatori si cu NASA sa indeplineasca acest obiectiv, folosind chiar aceasta metoda de planificare.

Asadar, indiferent de domeniul de activitate, incercati aceasta metoda cel putin o data si apoi decideti daca merita sa devina un obicei sau nu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s