Accesul Interzis Creativitatii

Citind End Malaria am aflat un fapt interesant – de fapt mai degraba mi s-a confirmat: persoanele care viseaza cu ochii deschisi sau au un deficit de atentie sunt printre cele mai creative. La serviciu, ar trebui incurajat navigatul pe Internet din pura placere, deoarece actiunea are mari sanse sa genereze idei foarte bune. Paradoxul este ca angajatii sunt mai productivi atunci cand le este permis sa navigheze pe Internet in voie.

Cunosc cel putin 5 exemple de companii mari, multinationale, unde este interzis nu doar sa navighezi pe Internet, ci chiar sa accesezi e-mailul personal. Este interzis accesul pe anumite site-uri, deoarece se doreste ca timpul petrecut online sa fie cat mai redus; astfel angajatii se pot “concentra” mai bine asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.

Dar tocmai acest mod de “distragere a atentiei” poate fi  impulsul creativ de care avem mare nevoie mai ales atunci cand ne confruntam cu situatii dificile. Atunci cand ne ocupam de o astfel de situatie, solutia evidenta sau prima idee care ne vine in minte este probabil gresita. Daca am avea puterea sau, in unele cazuri, permisiunea de a ne detasa pentru o clipa, am stimula creativitatea si am vedea totul dintr-o alta perspectiva. Aceasta teorie este confirmata de o alta, cea a stereotipului cognitiv.

Intr-o era in care suntem atat de liberi sa creem ce vrem, parca inventam mecanisme care sa ne inhibe creativitatea si sa ne dinimueze abilitatile.

Advertisements

One thought on “Accesul Interzis Creativitatii

  1. Pingback: O educatie altfel | aBlogToDiffer's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s