Ce este Managementul Cunoasterii?

Managementul cunoașterii (MC) se referă la administrarea, dezvoltarea și transferul de cunoștințe între membrii unei organizații. Deși importanța și eficacitatea MC sunt recunoscute la nivel global, doar câteva companii acordă atenția cuvenită activităților de implementare și facilitare MC, în vederea stimulării inovației și a generării de avantaj competitiv; și un numar și mai mic de companii din România acordă atenție unui astfel de sistem.

Capitalul uman și normele culturale sunt resursele cheie în vederea înregistrării succesului în business. MC nu înseamnă doar platforme tehnice performante care facilitează diseminarea ideilor, a cunoștințelor și a bunelor practici. Acest tip de management presupune și stimularea cunoașterii prin programe de pregătire a angajaților, precum și încurajarea acestora în vederea dezvoltării și exploatării propriilor cunoștințe.

Conducătorii organizațiilor ar trebui să acorde atenție atât capitalului de cunoștințe explicit (documente, manuale, prezentări, software), cât și tacit (experiență, educație, motivație, personalitate a membrilor organizației).

 De să implementăm un sistem de MC? Iată câteva motive:

– MC facilitează crearea, aplicarea și comunicarea cunoștințelor variate în vederea oferirii de servicii cu plus vlaore

– MC este extrem de util în rezolvarea de probleme (generare de soluții)

– MC stimulează inovația, care are ca principal rezultat crearea de noi produse și servicii și, implicit, dezvoltarea companiei

– MC îmbunătățește procesele interne și creează cultura specifică a unei organizații care învață (learning organization)

– MC influențează strategia pe termen mediu și lung a companiei și creează flexibilitate în implementarea acesteia

– MC înlesnește procesul de management al schimbării și încurajează angajații să provoace constant status quo-ul

– MC înseamnă lucrul cu angajați foarte bine pregătiți care își doresc să împărtășească din cunoștințele lor, în vederea obținerii de rezultate notabile.

Companiile care fac eforturi constante pentru a implementa MC sunt considerate a fi printre cele mai inovative din lume. Doar câteva exemple sunt Google, Ikea, Apple sau Samsung.

Chiar dacă rezultatele unui astfel de sistem nu sunt imediate, acestea asigură succesul pe termen lung. Pentru a avea succes, MC nu trebuie văzut ca pe o sarcină tehnică ce presupune doar crearea de sisteme IT sofisticate, ci ca pe o chestiune socială; atenția trebuie îndreptată către dimensiunea umană, către contextul social și relațional.

Primul pas pe care trebuie să-l facă organizațiile care își doresc avantaj competitiv pe o piață în care competiția este acerbă este să re-evalueze obiectivele strategice și să își îndrepte atenția către evaluarea și crearea capitalului de cunoștințe. Formarea profesională continuă și analiza nevoilor de formare reprezintă două etape esențiale în vederea evaluării și creării de cunoștințe. Ulterior, proiectele interne de resurse umane trebuie să aibă ca obiective principale diseminarea acestor cunoștințe în cadrul
organizației și, acolo unde este posibil, codificarea lor, pentru ca acestea să rămână know how al companiei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s