Metode creative de invatare

Am scris acest articol gandindu-ma la zilele de sesiune, cand ma apucam de aranjat totul prin camera si pe birou, pana la cel mai mic detaliu. Tot efortul, doar pentru a evita activitatea de a invata, nu neaparat pentru a avea un spatiu de lucru organizat.

Mai jos prezint 7 metode de a invata fara efort pentru ca invatatul sa fie o activitate distractiva.

1. Afla care este stilul tau de invatare si foloseste acest lucru in avantajul tau. Afla cum inveti si totul va parea mai usor. De exemplu, Winston Churchill avea note foarte slabe la scoala. Principala cauza a fost faptul ca el se plictisea in timpul orelor, deoarece i se vorbea in continuu si apoi trebuia sa citeasca carti, iar el este unul din cei care invata scriind. Daca ar fi fost exploatata aceasta metoda a lui, cu siguranta rezultatele lui ar fi fost mult mai bune. Un alt exemplu de persoana care invata scriind este Beethoven. El avea un numar enorm de ciorne si schite pe care nu le folosea niciodata, deoarece retinea in momentul in care redacta. Fie ca preferi sa asculti, sa vezi sau sa scrii despre noile notiuni, descopera ce functioneaza si mergi in acea directie.

2. Scrie de mana (asa cum am schitat si eu acest articol). Desi sa tastezi este mai rapid si mai comod, simplul fapt ca tii in mana un instrument de scris care iti stimuleaza anumite puncte de presopunctura te ajuta in generarea de noi idei.

3. Foloseste tehnologia. Participa la forumuri de discutii pe teme care te intereseaza, adreseaza si raspunde la intrebari, inscrie-te la un webinar, invata o limba straina de pe Youtube sau cauta jocuri care simuleaza situatii reale de business. Invata sa iei decizii in mediul virtual, stabileste strategii si discuta in comunitati online despre noile descoperiri. Un e-reader este mai mult decat util: este mai usor decat majoritatea cartilor, il poti lua oriunde, are propriul dictionar integrat, poti sublinia si posta pe internet citatele interesante sau poti lua notite.

4. Asculta! Fie ca participi la o discutie si asculti cu mare atentie parerile celorlalti, participi la un curs folosind CD-uri si acultand lectorul sau ai mereu pe Ipod podcast-uri interesante, iti maresti sansele de a retine cat mai multe informatii relevante pentru tine. Poti renunta la clasicele cursuri de limbi straine disponibile pe CD-uri: alege melodia ta preferata in limba respectiva, cauta versurile pe Youtube, tradu cuvintele folosind un dictionar online si apoi o poti fredona cu placere, perfectionandu-ti accentul. Foloseste muzica ori de cate ori este posibil.

5. Foloseste-te de puterea imaginilor si a culorilor. Cauta mereu instrumente de scris, carnetele, post its, huse pentru laptop etc. in culori vibrante. Acestea te stimuleaza si pun in evidenta aspectul ludic al activitatii de invatare. O alta modalitate de a te folosi de imagini este sa le creezi tu: in timp ce citesti un articol sau un studiu de caz deseneaza, fa o diagrama, o schita sau o harta a mintii. Imaginea creata de tine reprezinta interpretarea proprie a situatiei respective, iar o imagine mentala faciliteaza memorarea.

6. Organizeaza sau participa la grupuri de studiu. Este mai usor sa inveti impreuna cu persoane care au aceleasi preocupari. Colaborarea, schimbul de idei si energia care se creeaza te ajuta sa retii mai usor. De altfel, poti folosi  un grup virtual de studiu pentru sfaturi sau schimburi de pareri intr-un mod cat mai eficient.

7. Invata-i pe ceilalti ceea ce tocmai ai descoperit. Daca ai invatat ceva ce ar putea interesa si pe altii, provoaca-i la o discutie pe tema respectiva si joaca rol de facilitator. Si mai la indemana ar fi sa scrii unul sau mai multe articole pe blog sau sa notezi ideile esentiale pe Twitter.

Lista poate continua, iar orice noua idee este mai mult decat binevenita. Asadar, alege ceea ce ti se potriveste sau inventeaza noi metode prin care sa retii cat mai usor, inarmeaza-te cu un ceai fierbinte si nu uita sa iei pauze mici si dese.

Advertisements

One thought on “Metode creative de invatare

  1. Pingback: O educatie altfel | aBlogToDiffer's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s