Noile Reguli de Eticheta in Business

    Respectarea anumitor reguli in mediul de afaceri este esentiala si poate uneori sa fie primul pas catre un nou parteneriat profitabil sau catre pierderea unui client valoros. Lucrurile se complica mai ales cand intrevin noile tehnologii, iar regulile de eticheta se schimba in mod constant.

Asadar, iata cateva sfaturi pentru a face o impresie buna colegilor si partenerilor nostri, pentru a crea noi relatii de afaceri, dar si pentru a evita gafele atat de greu de uitat.

1.  Telefonul in modul Silentios inseamna fara vibratii. Telefoanele mobile sunt utile, chiar de nepretuit pentru unii dintre noi. Ne ajuta sa tinem legatura cu ceilalti si sa fim mereu la curent cu tot ceea ce se intampla. Totusi, exista cateva locuri unde folosirea telefoanelor mobile este interzisa: intalniri, interviuri, cursuri, teatru, muzee, cinema, lift etc. Chiar daca asteptam un apel important sau dorim sa comunicam un aspect esential al negocierii, trebuie sa aratam respect fata de interlocutorii prezenti la intalniri sau interviu si sa amanam apelul. Daca asteptati un apel important, puteti comunica dinainte intervalul orar cand sunteti disponibil sau lasati mesageria vocala sa preia mesajul. In cazul in care considerati ca un telefon care vibreaza nu deranjeaza, ganditi-va la ultima intalnire cand un telefon de pe masa sau dintr-o geanta vibra; chiar daca nu suna, acesta este greu de ignorat.

2. Liftul poate fi un spatiu de comunicare si relationare. De multe ori se intampla sa ne intalnim dimineata sau seara in lift cu unii colegi, cu seful sau chiar cu unii colaboratori. Momentele scurte pe care le petrecem in lift se pot dovedi foarte utile mai tarziu, daca stim sa profitam de ele. Asadar, evitati sa purtati casti si sa ascultati muzica, sa trimiteti serii intregi de SMS-uri, sa va verificati e-mail-urile pe smart phone sau sa vorbiti la telefon. Facand aceste lucruri puteti fi considerata o persoana care doreste sa se izoleze si care nu vrea sa comunice. In plus, unii dintre noi considera acest comportament nepoliticos.

3. Open Space nu inseamna deschis discutiilor oricand. Tot mai multe companii opteaza pentru spatii deschise de lucru, in vederea facilitarii comunicarii. Chiar daca nu exista mereu un spatiu de lucru bine definit, evitati sa dati buzna si sa intrerupeti colegii. Este indicat sa programati dinainte intalniri cu persoanele cu care lucrati sau sa sunati in prealabil si sa intrebati daca au cateva minute pentru o discutie. Respectati spatiul intim si ritmul de lucru al colegilor.

4. E-mail-urile oficiale raman oficiale. Chiar daca aveti o relatie amicala cu partenerii, colegii sau colaboratorii, retineti ca emoticoanele sunt rezervate comunicarii din afara sferei profesionale. Persoanele care folosesc frecvent fete zambitoare sau triste sunt considerate adesea puerile, imature si lipsite de profesionalism. De asemenea, verificati inainte de a trimite un e-mail daca mesajul este corect, coerent, clar si concis (regula celor 4 C). In plus, mesajele profesionale se trimit pe cat posibil in timpul programului de lucru. Acum tehnologia ne permite sa citim e-mail-urile de pe telefon oricand si oriunde; asadar, evitati sa le trimiteti la ore foarte tarzii sau in weekend, pentru a respecta timpul de odihna al interlocutorului.

5. Mesajele pe site-urile de socializare ne reprezinta. Daca aveti un cont pe LinkedIn sau pe alte site-uri similare, ganditi-va de 2 ori inainte de a posta un mesaj. Toate persoanele care fac parte din reteaua profesionala vor vedea daca ati facut o greseala sau ati folosit un vocabular neadecvat. In plus, daca sunteti membru al unor grupuri de discutii de pe astfel de site-uri, inainte de a va implica intr-o discutie, tineti cont de relevanta subiectului prezentat, de argumentele care va sustin afirmatiile, de vocabularul folosit si de interesele celorlalti membri. De asemenea, folositi categoriile existente pe grupuri in postarea mesajelor: ofertele de lucru la Jobs, conferintele sau diverse intalniri la Evenimente etc.

Daca aveti cont pe Facebook sau site-uri similare si aveti in lista de prieteni colegi sau sefi, invatati sa folositi Privacy Settings si alegeti ce postari sa fie accesibile acestora, astfel incat sa vada doar ceea ce este relevant din punct de vedere profesional. Nu ati vrea ca seful sa vada ca luni dimineata la 10h va urati job-ul.

to be continued…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s