Reguli de eticheta in business (II)

Daca va mai amintiti, am scris de curand un articol despre regulile de eticheta in business. Am decis ca ar fi un moment potrivit sa-l continuu, avand in vedere faptul ca observ mult prea frecvent incalcarea catorva reguli esentiale (ca sa nu spun de bun simt).

1. La cursuri telefonul mobil trebuie sa fie inchis sau pe Silentios. Cei care au citit articolul meu anterior stiu deja ca silentios inseamna fara vibratii. Chiar daca trainerul nu spune la inceputul sesiunii nimic despre acest lucru, o face doar pentru ca el considera ca acest lucru este deja stiut. Mai ales cand ai in sala o anumita categorie de persoane, care ar trebui sa cunoasca eticheta in afaceri.

2. In timpul unei intalniri importante mai bine lasati telefonul in birou. Este nepoliticos sa va lasati interlocutorul cu fraza neterminata pentru ca tocmai v-a sunat un “client important”. Am auzit cu totii de atatea ori acest lucru, incat tind sa cred ca interlocutorii mei nu vorbesc la telefon decat cu clienti foarte importanti si nu cu sefi, colegi, prieteni sau membri ai familiei. Atunci cand alegi sa intrerupi conversatia cu mine pentru a incepe una cu altcineva, inseamna ca eu sunt ultimul pe lista ta de prioritati. Chiar vrei sa raman cu o astfel de impresie?

3. Cartile de vizita sunt obligatorii la evenimente. Am participat recent la un eveniment restrans, iar la partea cu schimbul cartilor de vizita, peste un sfert dintre participanti nu au avut (destule) carti de vizita pentru toti ceilalti. Daca tot mergem undeva unde ne putem promova brandul personal sau compania, de ce ne auto-sabotam? Desigur, schimbul de contacte tot a avut loc, dar cand ma uit la cartile de vizita scrise cu pixul, ma gadesc de 5 ori inainte de a apela la persoana respectiva. Daca sunteti ca mine si schimbati gentile des, asigurati-va ca aveti carti de vizita in toate gentile, pentru a evita situatiile stanjenitoare.

4. E-mailul nu presupune un raspuns instantaneu. E-mailul a fost inventat in vederea unui schimb rapid de mesaje. Totusi, atunci cand trimiti un e-mail, trebuie sa tii cont de faptul ca destinatarul tau nu sta toata ziua si asteapta mesaje. Probabil ca deja primeste mai multe decat ar avea nevoie. Asadar, evitati sa sunati imediat dupa ce ati trimis un e-mail pentru a verifica daca a fost receptionat si, eventual, analizat. Acest lucru se face dupa cateva ore, cel tarziu a doua zi. Daca doresti sa primesti un raspuns atat de rapid, nu mai trimite e-mail; mai degraba suna.

5.  Lasati sala de intalnire asa cum ati gasit-o. De cele mai multe ori salile de intalnire intr-o companie sunt folosite de mai multe departamente. Si de cele mai multe ori, daca ai nesansa sa intri dupa o alta intalnire, trebuie sa re-aranjezi scaunele, sa iei de pe mese cesti de cafea sau pahare ratacite si sa arunci la cos toate ciornele si hartiile ramase. Asa cum primul coleg are dreptul la o sala curata si frumos aranjata, si al doilea si al treilea coleg au acelasi drept.

Dupa cum vedeti, sunt cateva lucruri pe care le putem face cu usurinta si care nu presupun un efort fantastic. Lista ramane deschisa, asa ca daca aveti idei, notati-le pentru a fi vazute si dezbatute.

Advertisements

2 thoughts on “Reguli de eticheta in business (II)

  1. Ideile sunt foarte bune si orice persoana care se respecta ar trebui sa le cunoasca; este bine ca si CEO sa participe la astfel de cursuri , nu-i asa?

    • Multumesc pentru comentariu, Mirela! De acord, oricine ar trebui sa cunoasca aceste lucruri, mai ales persoanele care au intalniri frecvente si care participa la diverse evenimente. Eu ii astept la cursuri pe cei interesati. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s