O educatie @ltfel

Daca mai ieri scriam pentru a 2-a oara despre regulile de eticheta in business, astazi voi relua tema creativitatii. Poate va mai amintiti post-ul despre cum putem stimula creativitatea la serviciu, prin oferirea unor “ferestre de timp” angajatilor pentru a putea visa cu ochii deschisi. Sau cel despre acordarea unei zile libere pe saptamana din cele 5 zile de lucru pentru a stimula inovatia si creativitatea.

Daca pana acum m-am referit doar la locul de munca, meseria si pasiunea mea ma forteaza sa ma gandesc si la creativitatea in educatie. Si am ales sa ma refer la altceva decat strict la diverse metode inovative de predare sau de invatare (va suna cunoscut?).

Citind inca o data manifestul lui Seth Godin, pentru ca merita citit de mai multe ori, am dat peste 2 paragrafe cel putin interesante, in care spune ca dorintele si visele noastre sunt strans legate de realitatea pe care o traim. Si, ca sa citez un personaj preferat, I couldn’t help but wonder: daca traim sau invatam intr-un sistem unde uniformizarea este principalul obiectiv, unde mai regasim noul, frumosul, fantasticul?

Creativii si visatorii ies in evidenta, nu se conformeaza obiectivului uniformizarii nivelului de cunostinte, nu isi doresc sa se dezvolte in astfel de sisteme, sunt greu de inteles, iar uneori greu de stapanit. Ce facem cu creativii intr-un sistem in care obedienta este o valoare? Si apoi ma intreb: cum ar putea evolua societatea, atat din punct de vedere economic, cat si cultural, fara pic de creativitate?

Salut proiectul Scoala Altfel pentru ca ne forteaza pe toti sa gandim altfel, sa iesim pentru o clipa din cotidian si sa vedem lumea cu alti ochi.

Asadar, provoc pedagogii sa aleaga intre un sistem de invatamant/formare inovativ, interesant, provocator, creativ, ambitios si unul obedient, uniform, imbatranit.

Haideti sa organizam in fiecare saptamana Scoala Altfel pentru copiii care au nevoie de vise diferite de realitatea pe care o traiesc in fiecare zi, pentru participantii la traininguri care au nevoie sa se re-inventeze si, nu in ultimul rand, pentru noi, toti cei care avem nevoie de nou, de schimbare, de noi abordari si de (auto)cunoastere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s