Fast forward sau slow motion?

In fiecare seara ma grabesc sa ajung acasa. Nu am ceva deosebit de facut, dar pasii mei sunt repezi de fiecare data.

In fiecare dimineata ma grabesc sa ajung la serviciu. Nu intarzii, nu trebuie sa ajung la ora fixa, cateodata nici macar nu am zile foarte incarcate. Si totusi, ma trezesc alergand dupa metrou, trec de multe ori pe rosu la semafor, ma inghesui pentru a fi prima la scarile rulante.

Imi dau seama ca nu sunt singura atunci cand vad si pe altii cum alearga in fiecare zi spre nu-stiu-ce. Poate ca nici macar nu mai avem nevoie de un motiv pentru a ne grabi si facem acest lucru din pura obisnuinta. Intr-o perioada in care totul se petrece atat de rapid (cel  mai recent exemplu ar putea fi schimbarea unei serii intregi de ministri), probabil avem impresia ca ramanem in urma daca nu ne miscam mai repede. Suntem atat de prinsi in cultura vitezei, incat nu ne dam seama de efectele pe care aceasta le poate avea asupra noastra, atat personal cat si profesional.

Unul din aceste efecte este faptul ca uneori, in activitatile noastre, nu avem scopuri constiente, ci suntem mai degraba angrenati intr-o relatie de tipul cauza-efect. Adica lucram intr-o maniera mecanica, suntem prinsi intr-un automatism care pare sa functioneze foarte bine. Este ca atunci cand un coleg ne spune ca a aparut o problema in proiectul nostru, iar noi incepem automat sa ne gandim la solutii. Evident, tipul acesta de reactie rapida are beneficiile sale, dar as vrea sa va adresez intrebarea lui Timothy Gallwey: Vrei sa fii un Maserati fara frana?

Solutia? STOP!  Adica:

Step back

Think

Organize your thoughts

Proceed

Daca incetinim activitatile si inainte de a face ceva demaram un proces de constientizare, avem sansa sa fim mai productivi, sa luam decizii mai bune si sa fim mai fericiti.

In cadrul TED Talks Carl Honoré vorbeste despre importanta pe care culturile occidentale o acorda vitezei si modul in care acest lucru distruge sanatatea, eficienta si calitatea vietii. Acesta pune accent pe faptul ca ne grabim prin vietile noastre, in loc sa le traim. De cele mai multe ori alegem viata rapida in locul vietii bune.

In loc sa transformam fiecare moment al zilei intr-o cursa accelerata catre o linie de sosire pe care ne-o impunem, mai bine incetinim la momentul potrivit. Astfel am putea descoperi o mai buna calitate a vietii, putere mai mare de concentrare, resurse creative si rezultate mai bune pe termen lung. Exista deja miscarea Slow care militeaza pentru acest lucru, de la slow food, pana la slow travel sau slow art.

O provocare ar putea fi sa cititi acest post cu atentie, sa savurati fiecare cuvant si apoi pur si simplu sa faceti macar un lucru pe indelete.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s