Aparentele insala sau Prima impresie conteaza?!

In ultima vreme am tot discutat despre prima impresie: in cat timp se formeaza?, cat de corecta este?, cat de mult dureaza?, poate fi schimbata?!

Se pare ca si psihologii si-au pus aceleasi intrebari si au facut demersuri in a afla cateva raspunsuri.

Astfel, Janine Willis si Alexander Todorov, de la Princeton, au aflat ca avem nevoie doar de 1 zecime de secunda pentru a ne forma o parere despre o persoana. Daca va gandeati ca unui recruiter ii trebuie cateva minute pentru a va eticheta, iata ca o simpla privire este de ajuns. De aceea felul in care ne imbracam, cum ne aranjam parul sau accesoriile sunt cele mai importante lucruri in formarea unei prime impresii. Deja sunt cunoscute aspecte precum faptul ca persoanele mai inalte par mai de incredere, cele cu trasaturi mai severe au sanse mai mari la un post de conducere, iar persoanele care poarta ochelari sunt considerate mai stabile, loiale si atente la detalii.

Americanii cu spirit antreprenorial bine dezvoltat au exploatat acest lucru si au dat startul unui nou tip de intalnire romantica – cea de 3 minute. Se pare ca prima impresie nu numai ca se formeaza imediat, dar are si un grad ridicat de corectitudine, daca tinem cont de succesul unor afaceri precum HurryDate sau 8MinuteDating.

La aceeasi concluzie au ajuns si psihologii Warren Norman si Lewis Goldberg, de la Universitatea din Michigan. In urma unui experiment, au demonstrat faptul ca prima impresie este de cele mai multe ori precisa, iar o alta echipa de specialisti de la Universitatea Stanford a demonstrat ca aceasta se poate schimba, doar daca persoana vizata este “evaluata” in contexte diferite.

Poate de aceea tinerii din reclamele la abonamentele Orange cauta pe net tot felul de informatii utile care ii ajuta “sa puncteze la prima impresie”. Pentru ca au constientizat puterea primei impresii.

Majoritatea deciziilor pe care le luam sunt emotionale si nu rationale. De aceea avem nevoie doar de 1/10 dintr-o secunda pentru a ne forma o parere despre o persoana: nu procesam informatiile in functie de un rationament, in mod cognitiv.

Asadar, inainte de o intalnire, inainte de a iesi din casa sau inainte de o negociere de salariu, ganditi-va ce vreti sa transmiteti in primele 100 de milisecunde
de interactiune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s