Autonomie, libertate si ROI

Zilele trecute ma gandeam la metode pe care managerii sa le poata folosi pentru a-si motiva echipele. Pentru ca sarcina sa fie si mai interesanta,  bugetul acestui proiect fictiv este foarte aproape de zero.

Rasfoind articole si citind una-alta, am dat peste notiunea ROWE: results-only work environment. Adica in companiile care promoveaza acest stil de lucru angajatii vin la serviciu doar atunci cand doresc sau cand este strict necesar. In rest, isi folosesc si organizeaza timpul dupa bunul plac, singura conditie fiind sa isi atinga obiectivele. Sunt total autonomi.

Mi se pare tare interesant ca autonomia este unul din elementele-cheie in motivarea intrinseca. Cu cat inlaturam mai multe limite, cu atat oamenii sunt mai liberi sa isi faca treaba. Evident, acest stil de lucru atat de permisiv poate fi eficace doar in anumite domenii de activitate, dar in acelasi timp poate fi re-interpretat astfel incat sa se potriveasca manusa oricarei organizatii (o zi/saptamana sa se lucreze de acasa, o zi pe luna dedicata unui proiect de suflet etc).

Autonomia este o calitate pe care orice manager trebuie sa o aprecieze la un angajat. Cu cat impunem mai multe conditii, cu atat ingradim mai mult initiativa, inovatia si diminuam puterea echipei.

Daca esti sau vrei sa fii manager, gandeste-te la urmatoarea situatie: ai 100 de persoane in echipa pe care o conduci pentru un proiect. Proiectul presupune sa va deplasati dintr-o locatie in alta pe bicicleta/e. Cum crezi ca ai sansele mai mari de reusita: urcand toti pe o bicicleta uriasa, pe care sa o conduci tu sau mergand fiecare cu bicicleta sa la destinatie?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s