Let’s Agree to Disagree

In fiecare zi, sau cel putin in mod frecvent, ni se intampla sa ne contrazicem cu prieteni, parinti, colegi sau sefi. De cele mai multe ori ne displac si, in consecinta, evitam aceste situatii ce ni par mai degraba conflicte decat un schimb de pareri echidistant.

In weekend un prieten mi-a spus ca acest tip de conversatii, in care fiecare isi sustine cu indarjire punctul de vedere, ii este cel mai drag. Din aceste discutii invata cel mai mult.

Si chiar daca beneficiile acestor dialoguri sunt considerabile, totusi cautam sa ne exprimam cat mai voalat posibil, astfel incat sa nu suparam pe nimeni. Sau, si mai rau, mintim si ascundem ceea ce credem cu adevarat. Devenim ecouri lipsite de sens ale interlocutorilor nostri. Din dorinta de a ne face placuti de catre cei din jurul nostru, facem prea des compromisul de a nu spune sau de a infrumuseta adevarul.

Atunci cand este pe punctul de a lua o decizie gresita, ce preferi: doar vorbe frumoase si aprobari sau argumente solide (desi nu iti sunt prea dragi)?

Atunci cand punctele de vedere sunt diferite descoperim lucruri si perspective noi.

Atunci cand cineva are curajul sa ne spuna ce crede, ar trebui sa apreciem. Pentru ca doar asa putem vedea o situatie cat mai obiectiv posibil.

Atunci cand privim dezbaterile si discutiile in contradictoriu ca pe niste situatii benefice, suntem deschisi sa invatam mai multe.

Atunci cand nu spunem ce credem, doar pentru a nu supara pe cineva, de cele mai multe ori ii facem acelei persoane un deserviciu.

Atunci cand suntem de acord cu seful sau clientul nostru doar pentru ca el are autoritate in acel moment, amandoi avem de pierdut, intr-un fel sau altul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s