Busola sau Ceas?

Avand in vedere ca uneori ma surprind spunand ca nu am timp, mi-am luat ca sarcina suplimentara sa studiez fenomenul: Cum adica nu avem timp?

Avem toti 24 de ore la dispozitie in fiecare zi. Cum poate Ivanka Trump sa conduca firme, sa lanseze linii de bijuterii, sa ia masa la restaurant, sa mearga la evenimente mondene, sa citeasca, sa mearga la sala si sa mai si apara in diverse emisiuni? Cum poate Oprah sa conduca un imperiu media (televiziune, revista, site, blog, radio, podcasturi), sa joace in filme, sa scrie…?

Stiu ca au o intreaga armata de subordonati, dar totusi multe din activitatile enumerate mai sus sunt facute chiar de catre cele doua doamne.

Facand comparatie cu ziua mea obisnuita de trezit – birou – acasa, imi dau seama ca cele 24 de ore sunt suficiente pentru cei care stiu ce sa faca cu timpul lor.

Fosta mea profesoara de filosofie spunea Aveti timp sa faceti orice va doriti in viata. Si culmea, atunci chiar credeam acest lucru. Acum, cand ajung la 8 acasa dupa o zi lunga la birou, parca sunt mai sceptica.

Ideea principala este ca noi nu ne administram timpul, ci activitatile. Avem acelasi numar de ore la dispozitie, dar diferenta o face felul in care alegem sa investim aceste ore. Si acum ajungem la lectia despre important vs urgent si despre prioritati. Nu voi relua ideea celor 4 cadrane, ci voi folosi metafora busolei si a ceasului (Stephen R. Covey).

Ganditi-va ca sunteti rataciti in desert si nu aveti la dispozitie decat o busola si un ceas pentru a iesi din aceasta situatie dificila. Cum procedati pentru a ajunge intr-un loc populat: folositi ceasul sau busola? Ce instrument ne indica directia, ne ajuta in localizarea noastra? La care dintre cele doua instrumente ne raportam mai degraba?

Ei bine, asa cum busola este mai importanta decat ceasul in acest caz, asa sunt mai importante si idealurile, viziunea, misiunea noastra. Aceste lucruri dau sens si directie vietii noastre. Ceasul reprezinta urgentele, activitatile, intalnirile, termenele limita etc.

Lupta nu este una declarata impotriva timpului care de cele mai multe ori trece prea repede. Lupta este in noi, atunci cand trebuie sa stabilim ce avem de facut. Intai tinem cont de ceea ce ne dorim, de misiunea si idealurile noastre. Abia apoi stabilim activitati, alocam intervale orare si investim energie in realizarea acestora.

In viata ideal ar fi sa ne ghidam dupa ceea ce este important pentru noi, nu dupa ceea ce este urgent, asa cum atunci cand ne ratacim folosim mai degraba busola, nu ceasul.

How different our lives are when we really know what is deeply important to us, and, keeping that picture in mind, we manage ourselves each day to be and do what really matters most. ~ Stephen Covey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s