Ambasadori sau Asasini?

In cartea sa, Irresistible Persuasion, Geof Burch vorbeste despre Ambasadori si Asasini. In carte, acestea sunt doua categorii in care pot fi cu usurinta clasificati angajatii oricarei companii. Ei isi reprezinta firma si construiesc pentru toti cei din jurul lor o imagine a acesteia pozitiva, respectiv negativa.

Cam asa sunt si locuitorii unei tari: Ambasadorii sau Asasinii acesteia.

Aruncand o privire la stirile de pe toate posturile de televiziune, ghicim cu usurinta ca facem parte mai degraba din a doua categorie. Dar sunt si Ambasadori printre noi: cei care nu-si ascund pasaportul de Romania atunci cand stau la coada la controlul vamal prin cine stie ce aeroport, care nu mint atunci cand spun de unde sunt si care au mereu lucruri frumoase de spus despre tara lor.

Ambasadorii sunt cei care explica in mod pedant si politicos ca nu suntem vecini nici cu Etiopia si nici cu Tunisia; suntem cei care alegem sa locuim aici, desi poate ne-ar fi mai simplu sa plecam din tara si sa castigam de n ori mai mult, facand acelasi lucru. Ambasadorii nostri sunt artistii deja cunoscuti in lume, fie ca sunt regizori, scriitori sau fotografi; ei sunt sportivi, oameni de afaceri sau pur si simplu cetateni-exemplu. Ambasadori sunt cei care pastreaza si promoveaza valorile romanesti si care isi dedica timp, resurse si energie acestui scop.

Insa nu avem nevoie de cine stie ce talent pentru a fi Ambasadorul propriei tari. Asa cum ne denigram cu usurinta statul sau conationalii, asa cum avem argumente pentru orice lucru care nu functioneaza, la fel ne putem folosi ratiunea si pentru a gasi calitati atat tarii, cat si oamenilor care o locuiesc.

Zic sa facem pasi mici si sa deschidem ochii la frumosul care ne inconjoara, la oamenii destepti si talentati de langa noi, la obiceiurile pe care nu le mai gasim niciunde si la tot ce inseamna ADN-ul nostru de roman. Suntem poeti, descurcareti, rapizi si facem din %@&@#, bici. Doar aceste trasaturi, lasand deoparte restul talentelor noastre, ne califica pentru a fi cei mai buni Ambasadori ai Romaniei.

Si daca tot se apropie 1 Decembrie, ar fi interesant ca in acea zi sa spunem macar 1 lucru frumos despre tara noastra.

Despre Romania au mai scris: Florin Grozea, Ioana Budeanu, Rozina Csaszar, Alexandru Enache, Cristian Florea, Dragos Geornoiu, Andreea, Roxana Cioban, Madalin Blidaru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s